Donderdagavond 20 oktober: In Vain

Donderdagavond 20 oktober 2011, Radio 4, vanaf 20.00 uur, een rechtstreekse uitzending vanuit het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam van een van de concerten in de Donderdagavondserie. Er staat maar één werk op het programma: In Vain van Georg Friedrich Haas, door Klangforum Wien onder leiding van Emilio Pomarico.

In het werk Haas speelt de duisternis vaak een belangrijke rol. Misschien heeft dat vooral te maken met het pessimistische karakter van de in 1953 geboren Oostenrijkse componist en muziekpedagoog. Hij spreekt over zijn leven vóórdat hij een beroemdheid werd (in elk geval in Duitsland en Oostenrijk) als “jaren van totale mislukking”. Maar er is in het onderhavige werk nog een reden voor preoccupatie met duisternis: In Vain is een compositie van ongeveer een uur, geschreven in 2000 als protest tegen het toetreden van de FPÖ van Jörg Haider tot de Oostenrijkse regering. Een werk met een politieke boodschap dus, dat voor een deel in totale duisternis wordt uitgevoerd. Daar merk je op de radio vermoedelijk niets van, maar we nodigen iedereen van harte uit om in tussen kwart over acht en kwart over negen het licht te doven, de gordijnen te sluiten, en eens te proberen de wonderlijke, experimentele klankwereld van Haas te beleven zonder afgeleid te worden door visuele prikkels.

Georg Friedrich Haas – in vain (excerpt) by Muziekgebouw

Dat brengt misschien de ernstige lading van het stuk ook nog des te pregnanter naar voren. De New York Times noemde In Vain “een meesterwerk” en schreef erover: “Het leek vaak of er bovennatuurlijke krachten aan het werk waren. Het is nauwelijks te geloven dat deze onwereldse klanken uit akoestische instrumenten afkomstig waren, zonder electronika.”

De uitzending is na donderdagavond hier terug te horen:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer