Yannis Kyriakides

Opname uit de Gaudeamus Muziekweek 2011. De première van een omvangrijk werk van de Nederlandse componist Yannis Kyriakides.
Yannis Kyriakides werd in 1969 geboren op Cyprus. Als gevolg van de Turkse militaire bezetting emigreerde hij in 1974 met zijn familie naar Engeland. Hij trok een jaar lang met met zijn viool door het Nabije Oosten om de traditionele muziek te leren spelen, en keerde toen terug naar Engeland waar hij musicologie studeerde aan de universiteit van York. Nadat hij kennis had gemaakt met de muziek van Louis Andriessen voelde hij zich geroepen om naar Nederland te verhuizen waar hij onder Andriessen ging studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
In het werk van Kyriakides zie je vaak dat het ene muziekstuk een springplank is voor het volgende. Een paar jaar geleden componeerde hij een stuk dat gebaseerd was op satellietbeelden en Google Maps-plattegronden. Kyriakides vond het fascinerend dat een landschap een muzikaal verhaal kan opleveren. Dat werd weer uitgangspunt voor het nieuwe werk dat op 10 september werd gespeeld. Hij wilde de instrumentalisten in een denkbeeldige baan boven de landschappen plaatsen. Kyriakides schrijft er zelf over: “Het idee was om de bewegingen door de soundscapes te traceren met wisselende snelheden, alsof de musici er letterlijk doorheen zweefden. Live spelen ze in variërende tempi waarbij het momentum van de wijzigingen steeds verandert – alsof ze zich in parallelle banen bevinden. Mijn muziek is vaak ruimtelijk, met trage verschuivingen (hoewel het tempo niet perse langzaam hoeft te zijn). Harmonieën lossen in elkaar op terwijl de instrumenten de contouren van de geluidslandschappen volgen, alsof ze de wereld daar beneden aftasten.” 

De suite “Satellites” bestaat uit twaalf delen, onderverdeeld in zes tutti’s, vijf solo’s en één soundtrack. De uitvoering was door de Seattle Chamber Players en pianiste Tomoko Mukaiyama.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

One Response to “Yannis Kyriakides”

  1. [...] Het werk van Yannis Kyriakides wordt gekenmerkt door het spelen met ruimte, combinaties van traditionele instrumenten met elektronische klanken en een theatrale presentatie. Verder spelen zangstemmen en spreekstemmen een prominente rol in veel van zijn stukken. Voor het stuk ‘SPI – A Conspiracy Cantata’ krijgt Kyriakides in 2000 de Gaudeamus Muziekprijs. September 2011 heeft tijdens de Gaudeamus Muziekweek de première plaatsgevonden van zijn meest recente stuk ‘Satellites’. [...]

Reageer