Xenakis in het Holland Festival

Een weekend lang stond de muziek van de Griekse (later Franse) componist Iannis Xenakis centraal in het Holland Festival. De componist die ook architect was, voor wie muziek klinkende wiskunde was, en die zijn ideeën voor zijn composities aan de architectuur en de wetenschap ontleende. Anders dan vrijwel alle andere muziek uit de 20e eeuw verwijst Xenakis in zijn werk niet naar andere muziek – en dat maakt hem tot een uitzonderlijke figuur. Dat wiskundige principes aan de wortel liggen van Xenakis’ muziek maakt niet dat het louter abstracte klanken zijn waarin het gevoel en de emotie geen rol zouden spelen: Xenakis heeft eens gezegd dat in al zijn muziek zijn ingrijpende ervaringen zijn verwerkt die hij in de Tweede Wereldoorlog, en daarna (toen hij door het Griekse regime bij verstek ter dood veroordeeld werd) had opgedaan.

Holland Festival over Xenakis’ Terretektorh

Officiële Xenakis-site

Tags: ,

Reageer