Oestvolskaja: Symfonie nr 2

Oestvolskaja’s Tweede Symfonie, een werk uit 1979, draagt als ondertitel “Ware en Eeuwige Zegening” – maar zoals Josee vertelde, achteraf had de componiste het werk liever “Schreeuw in het heelal” genoemd. Dat is ook wel te begrijpen als je hoort hoe de acteur (want dat is het, het is geen zanger) de middeleeuwse spirituele tekst van Hermannus Contractus uitschreeuwt, zelfs als dat niet per se met een fortississimo is zoals ongeveer alle andere noten dat wel zijn. De eerste uitvoering van dit stuk, op 8 oktober 1980 in Leningrad, moet een schok veroorzaakt hebben. Luister maar eens naar deze opname van het Ural Symphony Orchestra met acteur Pavel Nemytov, pianist Oleg Malov (die veel vaker werk van Oestvolskaja had gespeeld) en dirigent Dmitri Liss. Heftiger dan punk of hardcore dance.

Tags:

Reageer