Oestvolskaja: Pianosonate nr 6

De Zesde Pianosonate van Galina Oestvolskaja, gecomponeerd in 1988, is een van de laatste werken die de Petersburgse componiste publiceerde. De zes pianosonates die zij in een tijdsbestek van vier decennia schreef vormen een soort rode draad in haar oeuvre, al was het maar omdat de piano ook in nagenoeg al haar andere werken een cruciale, centrale rol speelt. De piano, maar veeleer als slagwerkinstrument dan als wat dan ook. En slag met grote letters, zonder enige terughoudendheid. Reinbert de Leeuw vertelt in het interview dat morgen op deze website te zien en te horen is, dat Oestvolska zelf – haar bescheiden voorkomen in aanmerking nemend – verbijsterend hard en luid kon spelen. De subtiliteit zit in andere muzikale elementen dan in het volume, dat hier een bijna intimiderend effect heeft (behalve in de zeldzame niet fff-passages…).

Check eerdere berichten op dit blog voor info over het Oestvolskaja-festival, komend weekend in Amsterdam!

Tags:

Reageer