Oestvolskaja: Pianosonate 1

De zes pianosonates die Oestvolskaja geschreven heeft zijn ontstaan verspreid over een periode van maar liefst veertig jaar. De eerste dateert al van 1947, het jaar waarin zij afstudeerde. En hoewel Oestvolskaja zelf niets moest hebben van musicologische verklaringen, of van verwijzingen naar andere componisten in de vorm van het aanduiden van invloeden, het is verleidelijk om naar bijvoorbeeld Satie te kijken als toch in een enkel opzicht een soort voorloper van het modernisme van Oestvolskaja. Je zou het derde deel uit de Sonate nr 1 bijna kunnen horen als een Gymnopédie van Satie. Evengoed blijft het stuk, hoe vroeg ook in haar compositorische loopbaan, gedragen door typische kenmerken van het werk van Oestvolskaja, de extreme dynamiek, en de krachtige eenzame noot aan het eind van de sonate, die als het ware vooruitwijst naar de Sonate nr. 5.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Oestvolskaja: Sonate nr 1
Marianne Schroeder (piano)

Tags:

Reageer