Oestvolskaja: Octet

Uit die waanzinnig mooie box A century of music in perspective met opnamen van het Schönberg Ensemble haalde ik vanochtend de CD die helemaal aan Oestvolskaja gewijd is. Drie stukken staan er op: het vijfdelige Octet uit 1950, Het Trio uit 1949 en de Sonate voor viool en piano uit 1952. Drie vroege werken dus, maar zoals Elmer Schönberger in de begeleidende tekst schrijft, idioom en karakter van het latere werk ligt in essentie al besloten in haar vroegste composities. Het Octet dateert weliswaar van 1950, maar het werd pas in 1972 uitgegeven. Op Sjostakovitsj, de voormalige leraar van Oestvolskaja, maakte het werk een enorme indruk. Het sombere, droef klinkende eerste en derde deel staan als het ware tegenover de delen 2 en 4, die dreigend van toon zijn; in het vijfde deel klinkt volgens de Petersburgse Oestvolskaja-kenner A. Sanin “de laatste tragische dialoog van de mens met de Eeuwigheid”.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Schönberg Ensemble, Reinbert de Leeuw (piano)

Tags:

Reageer