Oestvolskaja: meer dan woorden kunnen uitdrukken

Oestvolskaja. Muziek die tegelijkertijd genadeloos en ontroerend kan zijn. Compositie nr 1 met de uitzonderlijke combinatie instrumenten piccolo, tuba en piano. De instrumenten worden tot in het uiterste gebruikt. De tuba gaat tot zijn laagste noot en de piccolo hoog en hard en de pianist mag legitiem de vleugel zo bespelen dat er na het concert een revisie nodig is. Maar elke noot is waar, moet gespeeld worden. Elke seconde heeft een enorme emotionele waarde. Verdriet, woede, tederheid, liefde, eenzaamheid. Na het spelen van de muziek van Oestvolskaja vraag ik me steeds af: wat heeft deze vrouw allemaal meegemaakt? Oestvolskaja, een vrouw die niet wou praten maar haar muziek vertelt meer dan woorden kunnen uitdrukken.

Ingrid Geerlings
Fluitist Asko|Schönberg

Tags:

Reageer