Oestvolskaja: festival

Het driedaagse Oestvolskaja Festival – van 27 tot en met 29 mei – brengt een hommage aan de markante Russische componiste Galina Oestvolskaja (1919-2006). In het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam worden hoogtepunten uit haar kleine, maar unieke oeuvre uitgevoerd.  Het festivalprogramma biedt vijf concerten door gerenommeerde uitvoerders als Asko|Schönberg en pianist/dirigent Reinbert de Leeuw, twee bijzondere Oestvolskaja-documentaires en een internationaal symposium in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Het hele festival wordt live gestreamd en kan gevolgd worden via onder andere deze website!

De Petersburgse componiste Galina Oestvolskaja schreef haar compromisloze muziek in volstrekte afzondering. Haar leraar Sjostakovitsj bewonderde haar grote talent. Maar Oestvolskaja’s ‘uit graniet gehouwen klanken’ werden in de Sovjet-Unie niet geaccepteerd. Pas op latere leeftijd kreeg Oestvolskaja erkenning, mede dankzij componist/auteur Elmer Schönberger en Reinbert de Leeuw. Schönberger ‘ontdekte’ haar muziek en gaf haar de bijnaam ‘de vrouw met de hamer’; De Leeuw slaagde erin om haar naar Nederland te krijgen en werkte intensief met haar samen.

Naast vijf concerten vertoont  het festival twee bijzondere Oestvolskaja-documentaires: Galina Oestvolskaja uit de serie Toonmeesters (Cherry Duyns/VPRO) en Schreeuw in het heelal (Josée Voormans/VPRO). De eerste documentaire doet verslag van de zoektocht die Reinbert de Leeuw in 1994 in toenmalig Leningrad ondernam naar de componiste, die toen nog weigerde voor de camera te verschijnen. De tweede film is een indringend persoonlijk portret van de componiste door de Nederlandse Josée Voormans, die met haar een intense vriendschap wist op te bouwen.

Klik hier voor het persbericht met het volledige programma.

Tags:

Reageer