Schaduw

Met dank aan Peter van Cooten voor de goeie tip. Crónica is de naam van een label uit Porto, Portugal, ontstaan uit Cronicaelectronica.org, een website voor soundscapes en andere electronische muziek. Via de Crónicaster-website zijn regelmatig podcasts te horen (en te downloaden) van Crónica-gerelateerde producties, composities, radioprogramma’s, enzovoort. De zes-en-zeventigste aflevering is een opname van “Shadow (of Shadows)” voor orgel en electronika, uitgevoerd door Algirdas Biveinis in de Johanneskerk in Vilnius, een compositie van Arturas Bumšteinas (Polen), geschreven in november 2010. Een maand later werd deze opname gemaakt, op het grootste orgel in Litouwen. De opname werd gemaakt met een aantal draagbare opname-apparaten, verspreid over de kerk, en in combinatie met een opname-apparaat dat buiten de kerk, in de forse vrieskou, het geluid van de kraaien boven de kerk opnam. In de mixage werd Alfred Lord Tennyson’s “Charge of the Light Brigade” toegevoegd, naast een toevallig gekozen geluidsfragment, een vrouwenstem, afkomstig van YouTube. Het stuk is een harmonische analyse van het Litouwse volsklied uit de communistische periode (1940-1990) en kan worden vergeleken met een schaduw – in dit geval een schaduw van een schaduw.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Reageer