Gaudeamus Vertolkersconcours

In het Gaudeamus Vertolkersconcours, dat deze week plaatsvindt in Amsterdam, zijn vijftien deelnemers door naar de halve finale. De jury – bestaande uit dirigent Lucas Vis (voorzitter), de Amerikaanse gitarist Seth Josel, harpiste Ernestine Stoop, pianist/organist Leo van Doeselaar en de Russische altviolist Mikhail Bereznitsky – hebben de afgelopen vier dagen geluisterd naar de 83 deelnemers in de eerste ronde. Daarvan zijn nu 15  deelnemers geselecteerd voor de tweede ronde die vrijdag en zaterdag van 9.20 tot 16.00 uur in het Conservatorium van Amsterdam plaatsvindt. Deze halve finale is gratis toegankelijk voor iedereen.

De jonge muzikanten doen mee met een programma bestaande uit minimaal zes werken van na 1945 waarvan twee van Nederlandse of in Nederland wonende componisten. Naar keuze konden ze één werk van voor 1945 extra toevoegen. Deelnemers aan de tweede ronde komen o.a uit Australië, Japan, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland: slagwerker Ruud Roelfsen en saxofoon-slagwerkduo Sax & Stix. Op zondagavond 17 april om 20.15 uur vindt de finale plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ, waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn via www.muziekgebouw.nl

Er is ook een randprogrammering: op zondag 17 april, 14.15 uur, vindt in het Orgelpark een concert plaats  in het kader van Notations21 met werken van o.a. György Ligeti, Enrique Raxach, Luiz Yudo en Dyane Donck.

De halve finaledagen op vrijdag en zaterdag, en natuurlijk ook de finale op zondagavond, worden opgenomen door de themakanalen Radio 4 Eigentijds en Radio 4 Jong Klassiek. Een verslag volgt later op deze website!

Tags:

Reageer