Tehillim

Tehillim is een stuk van de Amerikaanse (minimal) componist Steve Reich. Het stuk dateert van 1981 en de titel is afgeleid van het Hebreeuwse woord voor “Psalmen”. Tehillim geldt als het eerste werk waarin Reich refereert aan zijn Joodse afkomst. Vier psalmen vormen de basis van de tekst die gezongen wordt door vier sopranen. De (versterkte) instrumentatie is een combinatie van o.m. houtblazers en slagwerk, strijkers en twee electrische orgels.

Het meest bijzondere aan Tehillim is door Reich zelf zo omschreven: The non-vibrato, non-operatic vocal production will also remind listeners a singing style derived from outside the tradition of ‘Western Art Music’. However, the overall sound of Tehillim, and in particular, the intricately interlocking percussion writing which, together with the text, marks this music as unique by introducing a basic musical element that one does not find in earlier Western musical practice including the music of this century. Tehillim may thus be heard as traditional and new at the same time.

Tehillim wordt tijdens het World Minimal Music Festival op 31 maart 2011 uitgevoerd door het ASKO|Schönberg, en dat concert (uitverkocht!) is dan live te horen op Radio 4. In de zaal èn in de webcast hier op Radio 4 Eigentijds (en de site van Radio 4) is een bijzonder lichtontwerp te zien van Carel Kuitenbrouwer. Hieronder een klein voorproefje:

Tags:

Reageer