Phase Patterns

Het verschijnsel van phase shifting in het oeuvre van Steve Reich – die trouwens zelf het Minimal Music Festival zal openen op 30 maart aanstaande – wordt wel gezien als een van de constitutieve elementen uit zijn werk. Maar al vijf jaar na het eerste stuk waarin die patroonverschuiving centraal stond, It’s Gonna Rain, ontwikkelt Reich een veel gecompliceerder toepassing, waarin het niet meer gaat om één patroon waaruit een element geleidelijk verschuift, maar om een complex van verschillende patronen, waarvoor Reich nauw samenwerkt met de uitvoerenden. Dat waren – naast de componist zelf – Steve Chambers, Job Gibson, en Art Murphy voor het stuk Phase Patterns uit 1970, dat strikt genomen het einde betekende van het “echte” minimal componeren van Steve Reich. De vier electrische orgels worden bespeeld als slagwerkinstumenten, met een snelle afwisseling van de linker- en rechterhand.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer