Piano Phase

Piano Phase is een compositie van Steve Reich uit 1967. Het eerste stuk voor “gewone” instrumenten waarin Reich phase shifting toepast, na zijn gebruik van die techniek in stukken voor tape (zoals It’s Gonna Rain). In Piano Phase herhalen twee pianisten (of één pianist met een uitzonderlijk vermogen zichzelf als het ware in tweeën te splitsen) een melodisch patroon van twaalf noten, maar na enige tijd gaat een van de pianisten een heel klein beetje versnellen. Zodra de snellere pianist precies één noot “voorligt” spelen de twee weer even in hetzelfde tempo. Hetzelfde proces herhaalt zich tot de derde noot van de snellere op hetzelfde moment valt als de eerste van de langzamere pianist. En zo verder tot het patroon bij de twee pianisten weer helemaal gelijk loopt. Steve Reich is persoonlijk aanwezig bij het World Minimal Music Festival eind deze maand.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer