Lunapark

De middeleeuwse sage van de Zwaanridder gaat over een raadselachtige held die in een bootje dat voortgetrokken wordt door een zwaan komt aanvaren over de rivier. Omdat hij de eer van de Hertogin van Brabant verdedigt mag hij met haar dochter trouwen, maar de ridder stelt wel een voorwaarde: zijn bruid mag hem nooit naar zijn herkomst vragen. Natuurlijk gaat het fout, de vraag wordt gesteld, en een drama voltrekt zich. Het verhaal speelt zich af in Nijmegen, maar er zijn ook versies die het avontuur lokaliseren in Kleef, Antwerpen of Boulogne sur Mer.

Literair Productiehuis Wintertuin vroeg aan vier dichters om op basis van deze legende van de zwaanridder nieuwe poëzie te schrijven. Die gedichten werden voor Arnold Marinissen en Anthony Fiumara – oprichters en leiders van het ensemble Lunapark – het startpunt voor een muzikale “vertelling” waarin de teksten maar ook de stemmen van de dichters als rode draad werden gehanteerd. De teksten werden omgezet in zanglijnen voor sopraan en instrumenten – klarinet, drie strijkers, slagwerk en elektrische gitaar.

De naam Lunapark staat voor het machinale in de stukken die het ensemble uitvoert, maar ook voor avontuur, spanning, pret, het onverwachte en de snelle loopings van een muzikale achtbaan.

Een gesprek met Anthony Fiumara en Arnold Marinissen over Lunapark èn over de productie Helias:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

—————————————————————-
De hele opname van Helias (26 november 2010, Wintertuin-festival, Nijmegen) is hier te horen:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Jennifer Claire van der Hart (zang), Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet), Arnold Marinissen (slagwerk en ensembleleiding), Aart Strootman (elektrisch gitaar), Janneke van Prooijen (viool), Annegret Mayer-Lindenberg (altviool), Bence Huszar (cello).

Tags:

Reageer