Different Trains

Een van de meest indrukwekkende stukken uit het oeuvre van Steve Reich – wat mij betreft – is zijn Different Trains uit 1988. Het stuk is geschreven voor strijkkwartet en tape, met op de tape fragmenten uit interviews met onder meer Holocaust-overlevenden en geluiden van treinen. Tijdens de oorlog reisde Reich met zijn gouvernante per trein heen en weer tussen New York en Los Angeles, om zijn gescheiden ouders te bezoeken. Pas jaren later realiseerde hij zich dat als hij in die tijd in Europa had geleefd, hij in heel andere treinen had kunnen zitten, in een trein naar een concentratiekamp… Met dit onthutsende en aangrijpende besef als startpunt gebruikt Reich de opnamen van de stemmen van zijn gouvernante, een oude “train porter” en overlevenden van de Holocaust als basis voor de melodie, het tempo en het ritme van de strijkinstrumenten. Grote delen van het werk worden gekenmerkt door het gejaagde tempo van een voortrazende trein, met als dramatisch kontrast de oh zo verschillende verhalen die we horen opklinken uit de tekstfragmenten. Hieronder een deeltje uit Different Trains. Uitvoering: het Kronos Quartet.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer