Clapping Music

In 1972 schreef Steve Reich een stuk voor twee uitvoerenden zonder instrument (behalve hun handen): Clapping Music. Het stuk bestaat volledig uit handen klappen. Reich wilde een stuk schrijven dat onafhankelijk was van muziekinstrumenten buiten het menselijk lichaam, maar hij ontdekte dat het effect van phase shifting zoals toegepast in eerdere werken, bijvoorbeeld Piano Phase, of het tapestuk It’s gonna rain,  niet te realiseren was met eenvoudigweg in de handen klappen. Daarom hoor je in Clapping, in plaats van phasing, een basisritme (geklapt door de eerste uitvoerende) in 12/8 – gebaseerd op een Afrikaans patroon – terwijl de tweede uitvoerende hetzelfde patroon klapt, maar dan elke acht of twaalf maten steeds 1/8 opschuift, net zolang tot alle twaalf tellen in de maat een keer zijn overgeslagen en de twee klappers weer “gelijk lopen”. Met dit schijnbaar eenvoudige stuk zal Steve Reich, samen met Anton Marinissen, op 30 maart het World Minimal Music Festival openen.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer