Muziek ergens anders

Het is niet echt helemaal nieuw, muziek maken en/of luisteren buiten de concertzaal. Het hoofdstedelijk Stedelijk Museum (voorlopig nog gesloten, misschien is de bouwplaats een goeie plek om eens iets te doen?) had jaren geleden een jaarlijkse serie geruchtmakende concerten, en ook andere al dan niet geschikte plekken bieden vaak een mooie lokatie voor de ontdekking van nieuwe klanken. Ook November Music maakt zich sterk voor de verbinding van nieuwe muziek met – in dit geval – beeldende kunst-plekken. Het verzoek komt in die gevallen ook vaak van de kant van musea, voor wie het een mooie omlijsting of zelfs versterking is van een tentoonstelling als er een concert wordt gegeven in een auditorium of anderszins geschikte zaal. Hieronder een lijstje met komende museumconcerten:

Zondag 27 februari: Ensemble 306 SM’s
Het eerste concert in een nieuwe serie in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch met het gloednieuwe Brabantse Ensemble 306 met de zeer uitzonderlijke combinatie van klavecimbel en saxofoon.

Zondag 13 maart: Bobby Mitchell in Museum De Pont Tilburg
Een van de hoogtepunten van November Music 2010 was de uitvoering van Hans Otte’s ‘Buch der Klänge’ door de jonge pianist Bobby Mitchell. Een zowel meditatief als opwindend pianomeesterwerk waarbij de tijdsbeleving een essentiële rol speelt.

Zondag 20 maart: Composers Club Museum van Bommel van Dam Venlo
Twee jonge componisten laten ieder een solowerk horen en gaan vervolgens in gesprek met het publiek. Met werk van Antal Sporck en Fred Momotenko.

Vrijdag 25 maart: Yannis Kyriakides / Joost Rekveld Het Fabriek ’s-Hertogenbosch
Festivalcomponist Yannis Kyriakides laat een preview zien en horen van zijn nieuwe werk ‘Wavespace’ met videomaker Joost Rekveld.

Reageer