Roland Kayn overleden

Woensdag 5 januari 2011 is de in Duitsland geboren, maar sinds de jaren ‘70 in Nederland wonende componist Roland Kayn (geboren 1933) overleden. Kayn is een van de 20e eeuwse pioniers geweest van de electro-akoestische muziek, en wordt beschouwd als een geprofileerd ontdekkingsreiziger in de wereld van ongehoorde klanken. Hij werd vooral bekend door zijn zogeheten cybernetische muziek, waarin een zichzelf regulerend klankproces de (electronische) muziek als het ware genereert. Een spraakmakend stuk was het tien uur durende Scanning, dat in 2005 in Eindhoven werd uitgevoerd, en waarvan door de Concertzender een opname werd gemaakt en uitgezonden. In de  Cafe Sonore uitzending van 5 november 2003 maakten we een portret van Roland Kayn. Recent nog werd – ook door de Concertzender – de cyclus ‘A little Electronic Milky Way of Sound’ uit 2009 uitgezonden. Die uitzending is via deze links nog terug te horen: Deel 1 / Deel 2

Op de officiële Roland Kayn-website is een condoleance-register geopend.

Tags:

Reageer