Nieuw Ensemble

Woensdag, donderdag en vrijdag in respectievelijk Arnhem, Amsterdam en Enschede: het Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard met een programma dat helemaal gewijd is aan een aantal cruciale werken van zes van de grootste componisten uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Gekozen is voor zes componisten die, toevallig, allemaal in de eerste tien jaar van deze eeuw overleden zijn. De eerste proeven van Stockhausen (†2007) en Berio (†2003), baanbrekend werk van Xenakis (†2001), absoluut meesterschap in Ligeti’s (†2006) Kammerkonzert, speelsheid bij Donatoni (†2000) en scheve swing bij Kagel (†2008). Met de laatste drie componisten heeft het Nieuw Ensemble nauw samengewerkt.

Het concert van donderdagavond in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam wordt in de Donderdagavondserie live uitgezonden op Radio 4. Voorafgaand aan het concert geeft Joël Bons, artistiek leider van het Nieuw Ensemble, een inleiding, op Foyerdek 1 in het Muziekgebouw.

Dinsdagmiddag 18 januari, vanaf 16.00 uur, was een gesprek te horen met Joël Bons in de audiostream van Radio 4 Eigentijds, en dat gesprek is hier on demand beschikbaar:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Het programma brengt een aantal naoorlogse sleutelwerken van die kopstukken bijeen:

Franco Donatoni: Refrain III (Nederlandse première)
Iannis Xenakis: Anaktoria
Luciano Berio: Différences
György Ligeti: Kammerkonzert
Karlheinz Stockhausen: Kontrapunkte
Mauricio Kagel: Rrrrr… Fünf Jazz Stücke

Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard

Tags:

Reageer