De Kunst is (bijna) jarig!

Op 17 januari 1963 verklaarde de Franse Fluxus-kunstenaar Robert Filliou dat het op die dag precies 1 miljoen jaar geleden was dat de kunst geboren werd (om precies te zijn: doordat iemand een spons in een emmer water gooide). Filliou stelde voor om in een universeel netwerk voortaan jaarlijks de verjaardag van de kunst te vieren – een oproep die eigenlijk pas in de jaren ‘90 echt wereldwijd navolging kreeg toen groepen kunstenaars die gebruik maakten van diverse telecomnetwerken op bescheiden schaal verjaarsfeestjes voor de kunst gingen organiseren. In 2005 voegde ook de Ars Acustica-groep van de EBU (de European Broadcasting Union) zich bij die feestvierders, en vanaf dat jaar is elk jaar een internationale EBU-uitzending te horen geweest via radiozenders en websites van publieke omroepen en andere organisaties. Speciaal voor de gelegenheid werde geluidskunstwerken gepresenteerd en ten gehore gebracht, en ook de Nederlandse Publieke Omroep leverde steeds een bijdrage aan het evenement. Aanstaande maandag is het weer zover: in het kader van het Radio 6-programma Café Sonore wordt een performance gebracht door het geluidskunstenaarsduo JaDa, onder de naam JaDaLand  Art’s Birthday Performance. JaDa is de naam van het Soundart-duo Jan van den Dobbelsteen en Daniëlle Lemaire. Zij zullen maandagavond een performance verzorgen waarvoor zowel electronica als een bonte verzameling houten, metalen en bamboe objecten worden gebruikt, veelal huishoudelijke voorwerpen die het duo heeft meegenomen uit een verblijf van drie maanden in China. Producer en programmamaker geeft een toelichting:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

En check ook de AB-website!

Tags:

Reageer