Nam June Paik

Recent toegevoegd aan de rijk gevulde archieven met avant-garde kunst van Ubuweb: een opname van een performance uit 1960 van de Koreaanse kunstenaar Nam June Paik – een naam die door de meeste mensen vooral met videokunst wordt geassocieerd. Uit deze geluidsopname blijkt echter dat Paik in Atelier Baumeister in Keulen een tamelijk brute performance met twee (deels onttakelde) piano’s ten beste gaf. Op de Ubuweb-site wordt een recensie uit die tijd geciteerd: ‘On top of the ladder sat the poet Helms, reading the score from a roll of toilet paper. Beneath him were the instruments: two pianos (one of which had no keys), tape recorders, tin cans with stones, a toy car, a plastic train, an egg, a pane of glass, a bottle holding the stump of a candle, and a music box. The audience was urged to be careful: Stand back, please! The cries of twenty distressed virgins rang out from the tapes, then came the WDR news broadcast. (…) In the fourth movement, the finale furioso, Paik ran about like a madman, sawed through the piano strings with a kitchen knife and then overturned the whole thing. Pianoforte est morte. The applause was never-ending.’

Volgens Ubuweb werd de performance een paar maal herhaald in juni 1960, en in oktober 1960 was er een gezamenlijk concert door Paik en John Cage. Bij die gelegenheid knipte Paik de stropdas van Cage af, en waste hij vervolgens het haar van Cage. Met shampoo.

Reageer