Loevendie: Ziggurat live opgenomen

Theo Loevendie heeft zich altijd in het bijzonder geïnteresseerd voor muziek uit het midden- en verre oosten. Zo komt het Ensemble Ziggurat voort uit de samenwerking tussen Theo Loevendie en Joël Bons, de artistiek leider van het Nieuw Ensemble dat in 1980 mede door Loevendie in het leven was geroepen. In 2002 presenteert Bons tijdens de Berliner Festspiele zijn Atlas Ensemble, samengesteld uit leden van het Nieuw Ensemble en niet-westerse musici. Op het programma prijkt ook een stuk van Theo Loevendie. In februari 2004 is in de repetitieruimte van het Nieuw Ensemble een verrassend gemengde groep internationale musici bijeen: een Syrische zanger en citerspeler, een Nederlandse panfluitist, een Mexicaanse slagwerker, een Oostenrijkse gambiste, een Zwitserse jazzzangeres, een Canadese sopraan, een Amerikaanse bassist, een Japanse kotospeelster en de Chinese shengspeler Wu Wei. Zij repeteren de zevendelige suite Ziggurat van Theo Loevendie, die in februari in Nederland zijn wereldpremière beleeft als onderdeel van het Nieuw Ensemble-programma De Kleine Bosatlas (de titel is een knipoog naar het Atlas Ensemble). Hier de opname die de VPRO maakte op 24 februari 2004 maakte tijdens de Proms in Paradiso:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Loevendie droomt van een eigen, vast ensemble met zowel westerse als niet-westerse musici. De uitvoering van zijn compositie Ziggurat leidt de geboorte in van het gelijknamige ensemble, dat Loevendie samenstelt uit in Nederland wonende musici. “In Ziggurat komt alle muzikale ervaring die ik in mijn leven heb opgedaan samen”, zegt Loevendie, “jazz, Turkse en Arabische klassieke en volksmuziek, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes, Johann Sebastian Bach, klarinetstudie en basso-continuolessen aan het klavecimbel van Gustav Leonhardt.”

Bron: MCN

Tags:

Reageer