Wayne Horvitz en Eric Vloeimans in Verkadefabriek

‘Gestoken in zilveren laarsjes, een lentegroene ruitenbroek en donkergroenglanzend hemd, ontfutselde trompettist Eric Vloeimans louter fluwelen tonen aan zijn blinkend koper. Pianist Wayne Horvitz uit de VS, gekleed in stemmig bruin inclusief hoed, stak daar op het oog wat sombertjes bij af. Maar luister: met groot gemak voelden hij en Vloeimans elkaar feilloos aan. En dat na slechts een dagje oefenen in een ijskoud lokaal van de plaatselijke muziekschool, omdat Boschenaar Vloeimans daar vroeger zijn eerste lesjes kreeg. Vakwerk leverden ze, op basis van een handvol genoteerde themaatjes en akkoorden, de deconstructie van een tango hier, van een walsje daar. Het was muziek om te behagen, nergens een rafelrandje; wel heel veel trage, vloeiende lijnen. Knap en zorgvuldig gedaan, maar toch ook een beetje saai.’ Een korte impressie, met dank aan festivalbezoeker Peter van Amstel.

Luister naar Horvitz samen met Vloeimans donderdagavond 11 november in de Verkadefabriek:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kort portret: Wayne Horvitz

De in New York (1955) geboren componist/pianist/producer Wayne Horvitz heeft een enorm oeuvre en een geduchte reputatie opgebouwd als maker van avontuurlijke muziek. Dat deed hij onder meer als lid van Naked City, de geruchtmakende groep van saxofonist John Zorn, en als producer van platen van o.a. World Saxophone Quartet, Human Feel en Eddie Palmieri. Verder schreef hij composities voor o.a. Het Kronos Kwartet, de Brooklyn Academy of Music en diverse dans-, film- en theaterproducties. Horvitz leidde zelf de formaties The President, Pigpen, Zony Mash, and the Four Plus One Ensemble. Duidelijk iemand die muziek maakt waar een frisse stevige bries doorheen waait.

Tags: ,

Reageer