Voorspelbaarheid en experimenteerdrift tijdens November Music

Gisteren tussen onze webcastactiviteiten door hebben diverse Radio 4 en Concertzender medewerkers concerten beluisterd en beschreven. Daarvan vindt u korte verslagen hier op ons weblog, maar ook uitgebreidere verhalen, andere versies en toegespitste audio-documenten in de vorm van radioprogramma’s, op het Concertzender weblog Nieuwe Muziek.

Over Anais Nin kregen we zeer lovende verhalen te horen. Zo liet Jeannette van Steen ons weten dat ze vooral de orkestratie, uitgevoerd door Nieuw Amsterdams Peil, erg mooi vond. Een kritische noot wilde ze er ook bijvoegen. Ze had wat moeite met het vrij schelle stemgeluid van Cristina Zavalloni. Daardoor raakte het indringende verhaal haar niet echt. Hoe knap haar zangpartijen ook waren.

Zaterdagmiddag was het Ensemble Klang, met o.a. werk van Peter Adriaansz, dat ook het nodige losmaakte bij de bezoekers. Bezoeker Peter van Amstel, hier vooral aanwezig als medewerker van de Concertzender, liet ons weten: ‘Adriaansz liet in het stuk ‘Waves 5-7′ piano, saxen, trombone, gitaar en percussie tonen stapelen tot vijf- of zestonige akkoorden die geruime tijd bleven staan. Door kleine verstemmingen ontstonden er zwevingen, een rijk palet aan boventonen ontvouwde zich. Dit onderzoek duurde lang, maar de vraagstelling was niet helder en de uitkomst bleef ongewis.’

De zaterdagavond werd afgesloten door het concert van Anneke van Giersbergen, Tom Pintens en Krause in W2. Helaas werden we hier geconfronteerd met de nodige muzikale armoede, die al enige tijd rondwaart binnen het Nederlandse rockcircuit. Waar is toch die gezonde experimenteerdrift gebleven? Daardoor werd het dus jammer genoeg niet die geestverruimende muziekavond, die ons was beloofd.

En op de zaterdagavond vond ook het project plaats van The Indian Core. Pluspuntje dit keer: geen beeldscherm of beamer te bekennen bij dit concert van de Indiaas-Noorse combinatie Indian Core. Riante beeldprojecties willen nog wel eens, bedoeld of onbedoeld, veel aandacht opeisen in multimediale podiumproducties – in deze aflevering van November Music soms iets te veel. (Maar weer zeker niet bij Louis Andriessen, wiens opera Anaïs Nin hier gelijktijdig ging met Indian Core. Ik hoorde en zag hem al in Amsterdam. Had ik er maar voor gekozen daar nog eens bij te zijn, want Andriessens rake noten overtreffen het bijbehorende beeld ruimschoots.)  Minpuntje: de vier brave jazzmusici, twee Indiërs (op tabla en sitar) en zangeres van Indian Core brachten unisono melodieën en modale improvisaties op zijn Indiaas. Dat deden en doen bijvoorbeeld John Coltrane, Zakir Hussein en een hele schare wester- en oosterlingen al decennia lang veel inventiever. Op naar de zondag, waarover vandaag meer. (met dank aan Peter van Amstel)

Tags: , , , , ,

Reageer