Starvinsky Orkestar feat. Matthew Herbert

‘Martin Fondse zit gewoonlijk toch al niet om ideeën verlegen, zijn composities voor Starvinsky Orkestar (strijkkwartet, bas, klarinetten, saxofoons, drums) borrelen altijd van vernuft en levenslust. Toch wist de excentrieke Britse elekronicawizzard Matthew Herbert daar met ter plekke gemaakte samples, vervormingen en effecten toch nog een ruime schep bovenop te doen. Fluisterklikjes van colablikjes liet hij, met volle ondersteuning van het orkest, uitgroeien tot krankzinnig hysterische feestmuziek. waarbij hij van pret extra vrolijk stemmende, wat clownesk aandoende bewegingen maakte. Feestmuziek dus, waarbij het samenvloeien van dancehall, minmal-electro en hoempa-pa fanfare arrangementen vervreemdend bij het publiek binnenkwamen. Hetgeen bij de ene luisteraar zich manifesteerde als een kakofonie van geluiden en bij de ander klonk als een overdadig klankpalet aan subtiel bewerkte organische klanken. En het werd nog meer feest omdat Eric Vloeimans ditmaal ook mee deed. Daarbij was de toevoeging van de op het laatste moment ingevlogen Duitse zangeres een wellust voor het totale klankbeeld. Zelfs uit de eerder zo lyrische klinkende trompet van Vloeimans klonk nu ongeremd getetter, alsof hij opnieuw meeliep met de straatfanfare in de binnenstad van Den Bosch.’  Wederom opgetekend met behulp van eerste impressie van Peter van Amstel.

Luister naar twee stukken die Starvinsky Orkestar samen met Matthew Herbert gisteravond speelden:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lees ook eerdere portretten op dit weblog van Fondse en Herbert.

Tags: , ,

Reageer