Schreeuw

Het zal je niet ontgaan zijn: het kabinet heeft aangekondigd 200 miljoen Euro op de culturele sector te willen bezuinigen. Dit betekent een besparing van ruim 20% op het totale budget voor cultuur, en als je kijkt naar specifieke sectoren kan het wel een korting van 40% betekenen. Daarnaast wil het kabinet de BTW op entreekaartjes verhogen van 6% naar 19%, en moet het Muziekcentrum van de Omroep zijn deuren sluiten.

Deze bezuinigingen zullen naar het oordeel van velen onherstelbare schade aanrichten aan de culturele infrastructuur van Nederland. Voor de professionele podiumkunsten, de podia, de amateursector, de festivals, de  symfonieorkesten, binnenschoolse en buitenschoolse cultuureducatie zullen de gevolgen voelbaar zijn. Het culturele aanbod voor de huidige en toekomstige generaties zal hierdoor verschralen.

Daarom wordt op zaterdag 20 november 2010 door heel Nederland de Manifestatie NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR gehouden. Van Maastricht tot Groningen, van Rotterdam tot Arnhem gaan makers en publiek vanaf 16:00 de straat op om zich te laten horen voor behoud van kunst en cultuur in Nederland.

Meer informatie over deze actie, klik hier: NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR

En meer. Op maandag 22 november wordt in de Heineken Music Hall in Amsterdam de manifestatie Leve de beschaving georganiseerd. De avond wordt gepresenteerd door Freek de Jonge; de avond wordt georganiseerd door onder meer FNV KIEM, een van de kunstenvakbonden. Er zijn optredens van onder meer Kyteman, het Metropole Orkest, NUHR, Moke, Wende Snijders, Waylon, Ernst Daniel Smid en Acda & de Munnik. De manifestatie wordt rechtstreeks op Nederland 2 uitgezonden.

Freek de Jonge:  ’De aanleiding voor de manifestatie, de bezuinigingen op kunst en cultuur, is in- en in- treurig. De actieavond in HMH wordt een ode aan de cultuur, die zo diep geworteld is in onze samenleving dat bezuinigingen erop als een minachting voor de beschaving ervaren worden.’

‘We willen bereiken dat het kabinet zich naar aanleiding van de inhoud en al dat moois dat we presenteren, nog eens buigt over de onevenredige bezuinigingen op kunst en cultuur’, zegt Caspar de Kiefte, bestuurder van FNV KIEM. ‘We gaan de argumenten nog eens overzichtelijk naast elkaar zetten, en deze zichtbaar, hoorbaar en tastbaar illustreren.’

Uitzending maandag 22 november, 20.25 – 21.50 uur, Nederland 2.

Reageer