Scanner (Robin Rimbaud)

Bij Rimbaud begon zijn muzikale carrière als Scanner met het scannen van radio en mobiele telefoon signalen. In de periode daarvoor bezocht hij Kingston University in Surrey, haalde daar zijn Modern Arts diploma en produceerde ondertussen muziekcassettes met eigen werk en dat van o.a. Nurse With Wound, Coil en Test Dept.. Het trok Rimbaud vanuit de beeldende kunst richting de muzikale avant-garde. Zo componeerde hij in 1986 de soundtrack voor de korte film ‘A Horse With No Name’ van Phil Viner. En uiteindelijk pas in 1992 debuteerde Rimbaud als Scanner. Na een intensieve samenwerking met Mike Harding, baas van het experimentele kwaliteitslabel Touch, volgden er veel andere projecten met kunstenaars uit diverse grensverleggende disciplines, zoals het ontwikkelen van één van de eerste webzines in samenwerking met Matthew Fuller and Graham Harwood. Hij werkte samen met Michael Nyman voor het Ars Electronica Festival in Linz, met Wayne McGregor en Merce Cunningham realiseerde hij verschillende dansprojecten en samen met de Oostenrijkse Katarina Matiasek won hij de First Prize Neptun Water Prize met de installatie ‘Wishing Well’. Tevens maakt Rimbaud sinds 2004 deel uit van de formatie Githead, een zijproject van Colin Newman (Wire).

Luister naar ‘Tavern 100′ van Scanner:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tijdens het optreden voor November Music samen met Ensemble MAE zal Scanner zijn klankvakmanschap inzetten bij het omzetten en manipuleren van geluiden naar gevoelige ‘ambientmoods’. Dit zal resulteren in nachtelijke droomreizen, waar men naar toe wordt geleid door het activeren van innerlijke herinneringen, gevoelens en persoonlijke gedachten, zowel van de componisten zelf, als van de toehoorders.

Interview met Scanner 12 november 2010:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: ,

Reageer