Piano en elektronica

Sonsoles Alonso op November Music

Tussen het witte doek en de eerste rij met stoelen is een grote vleugel geplaatst in Bioscoopzaal 5 van de Verkadefabriek in Den Bosch. Rechts in de zaal staat een stapel mengpanelen en laptops. Het is behoorlijk donker. Achter de piano – en soms ook erin – zit Sonsoles Alonso.

De veelzijdige pianiste is gespecialiseerd in het combineren van livepiano met elektronica. Achter de mengpanelen en laptops zitten wisselende componisten die hun werken voorzien van elektronische effecten. Er staat muziek van vijf componisten op het programma.

Dit levert een veelzijdig concertprogramma op. Het eerste werk is misschien nog het meest toegankelijk. In Open van Anne Parleviet gaan piano en elektronica met elkaar in duet. Het stuk, oorspronkelijk geschreven voor dans, is prachtig introvert met mooie melodieen, die geabstraheerd worden. Piano en elektronica versterken elkaar, maar staan soms lijnrecht tegenover elkaar.Opmerkelijk zijn de bijdragen van Akex Nowitx. Met een microfoon dicht bij zijn lippen en twee afstandsbedieningen in beide handen maakt hij in The Minotaur de meest vreemde klanken. De stemkunstenaar fluit, zingt en gorgelt onder meer en bewerkt deze geluiden door de afstandsbedieningen rond te zwiepen. In het stuk Confessio bewerkt Sonsoles Alonso het binnenste van haar piano met stokken, planken, vingers en waterkaraffen. Beide stukken zijn wonderlijk, maar verliezen al snel aan interesse. In Piano SiNaWi laat de Zuid-Koreaanse componiste Ji Young Kang diepe bassen ronken en horen we iets van beats.

Dit concertprogramma is een ware aanslag voor pianiste Sonsoles Alonso. Slechts een moment raakt ze in paniek. “Heeft iemand een ketting gezien?”, vraagt ze halverwege. Onduidelijk is of het om een instrument of een sieraad gaat. Het is wel jammer dat ze tussen de stukken veel tijd uittrekt om de piano om te bouwen. Dit komt het tempo van het concert niet ten goede. Overigens is het concert ook voor bezoekers een beproeving. Het concert is lang en de stukken vragen veel aandacht. Zo af en toe dommelen wat bezoekers even weg.

Tags:

Reageer