Peter Adriaansz festivalcomponist November Music

Tijdens November Music worden meerdere werken van Peter Adriaansz uitgevoerd. Op woensdag 10 november is het zijn ‘Three Studies on Elevation’, waarbij de New London Chamber Choir samen met The Rascher Saxophone Quartet aangevuld met elektronica de luisteraar onderdompelt in traag ontplooiende klankstructuren. De zelfde dag zal zijn verklanking van de zwarte gatentheorie van Roger Penrose ‘Structure VIII’ passeren tijdens het lunchconcert van f.c. Jongbloed. En op zaterdag zal Ensemble Klang, met hun dwingende ritmes en een spetterende bigband attitude, het gevecht aangaan met één van de meest toonaangevende Adriaansz werken van de laatste jaren, genaamd ‘Waves 5-7’. Het totale werk ‘Waves’ wordt ook uitgevoerd door Alex Nowitz (elekronica) en Sonsoles Alonso (piano). Beide uitvoeringen vinden ’s middags plaats in de Verkadefabriek.

Adriaansz studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij o.a. les had van Leo van Doeselaar, Louis Andriessen en Jan van Vlijmen en aan het Rotterdams Conservatorium bij Peter-Jan Wagemans en Klaas de Vries. Naast organist en componist is Adriaansz artistiek leider van Slagwerkgroep Den Haag. Sinds 1993 componeert Adriaansz in opdracht. Hij schreef voor onder andere in het buitenland ARRAY Music en ensemble Continuum in Toronto; Canada, California EAR Unit, het Crash Ensemble in Dublin, eNsemble in St. Petersburg en het Oeral Philharmonisch Orkest in Yekaterinaburg. In Nederland componeerde hij voor o.a. het Doelen Ensemble, het Yves Ensemble, het Maarten Altena Ensemble, Orkest de Volharding en het Radio Symfonie Orkest. Zijn werk wordt gespeeld over de hele wereld. Adriaansz werkt ook nauw samen met musici en ensembles die zich bezighouden met het ontdekken van nieuwe geluiden en andere vormen van muziekbeoefening.

Tags: ,

Reageer