Michael Finnissy

Eerste concertavond van November Music 2010, met het New London Chamber Choir en het Raschèr Saxophone Quartet, en behalve de première van Three Studies on Elevation van Peter Adriaansz en een spetterend werk van enige jaren geleden van Mauricio Kagel werd ook de première beleefd van een nieuw stuk van de Engelse componist Michael Finnissy, de Gedächtnis-Hymne op teksten van Friedrich Hölderlin. Het toeval bracht Finnissy in kontakt met die teksten – hij logeerde juist toen hij de opdracht voor het schrijven van dit werk kreeg bij vrienden in Duitsland. Het hoofdonderwerp van de teksten is de afwezigheid van God in onze wereld, terwijl het onze gedachten aan God (of goden) zijn die bezongen worden. Na het concert had ik de gelegenheid even te spreken met Michael Finnissy, die zich zeer verheugd toonde over de uitvoering. Een opname van het concert werd gemaakt door de NTR, te horen op Radio 4 op 16 december 2010, en daarna ook op dit themakanaal.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer