Louis Andriessen, November Music 2010

De uitvoering van Anaïs Nin is natuurlijk een hoogtepunt voor November Music 2010. Anaïs Nin is Andriessens monodrama gebaseerd op teksten van de beroemde schrijfster, en uitgevoerd door sopraan Cristina Zavalloni (foto: Barbara Rigon) en Nieuw Amsterdams Peil. Want we kunnen er nu eenmaal niet omheen, niemand anders verklankt het Nederlandse vakmanschap op het gebied van vernieuwende en eigentijdse klassieke muziek beter dan deze icoon der Haagse School. Hoewel, de mede door hem opgeleide nieuwe generatie meestercomponisten, waaronder Martijn Padding en Peter Adriaansz, staat te trappelen dit meesterschap de komende jaren van hem over te nemen. Tijdens een korte autorit lichtte Andriessen zijn visie op de relatie tussen muziek en theatrale en visuele vormen toe, en vertelde hij over het ontstaan van Anaïs Nin.

Portret en interview:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Louis Andriessen

Een korte samenvatting van de loopbaan van Louis Andriessen. Andriessen (1939) studeerde compositie bij zijn vader, Hendrik Andriessen en bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met Peter Schat, Jan van Vlijmen en Mischa Mengelberg schreef Andriessen in 1968 de opera Reconstructie, waarna hij in de zeventiger jaren een aantal politieke werken schreef, zoals Volkslied en Workers Union. In 1972 werd het Orkest de Volharding door Andriessen opgericht. Het stuk Hoketus uit 1977 was daarna de aanleiding voor het ontstaan van het Hoketus Ensemble. Zelf bespeelde Andriessen in het Hoketus Ensemble piano. Er volgden natuurlijk meer composities voor grote ensembles. Karakteristiek in de muziek van Andriessen zijn de complexe akkoorden, veelal gespeeld op blaasinstrumenten en slagwerk. De muziek van Louis Andriessen is sterk beïnvloed door minimal music. Maar ook de muziek van Igor Stravinsky is van grote invloed geweest. In 1974 schreef Andriessen voor harmonieorkest in opdracht van de gemeente Amsterdam het werk Symfonieën der Nederlanden. Vanaf de tweede helft van de tachtiger jaren legde Andriessen zich meer toe op toneelmuziek, filmmuziek en muziektheater.

Tags: ,

Reageer