Festivalcomponist Piet-Jan van Rossum

Van Rossum, samen met Peter Adriaansz op de foto, studeerde van 1985 tot 1990 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag compositie bij Louis Andriessen en orgel bij Rienk Jiskoot. Tevens studeerde hij compositie elektronische muziek bij Jan Boerman en Dick Raaijmakers. Van 1990 tot 1994 studeerde hij compositie aan het Rotterdams Conservatorium bij Peter-Jan Wagemans en Klaas de Vries.

Van Rossum is vooral componist. Bij het componeren gaat het Van Rossum voornamelijk over het vinden van nieuwe schoonheid in de corrosie van de oude (klank)wereld. Zijn werken zijn of worden gespeeld door o.a. het Radio Symfonie Orkest, het Nederlands Ballet Orkest, Orkest de Volharding, het Nieuw Trombone Collectief, de David Kweksilber Bigband, het ASKO Kamerkoor en het Ives ensemble. ‘Attendre longtemps, je suis sans identité…’ werd als één van de beste 10 werken van het jaar geselecteerd voor Toonzetters 2008. In 2007/08 maakten Petra van der Schoot, met wie Van Rossum regelmatig samenwerkt, het muziektheater ‘Aantekeningen van een zoogdier’. Het Zwols Kameropera-festival gaf hen beide de opdracht voor een nieuw werk in 2011. ‘Ain’t no sunshine’ werd door Nederland geselecteerd voor de ISCM-dagen 2010 in Sydney, Australië.

Tijdens November Music opende f.c. Jongbloed met een wetenschappelijk verantwoord programma, waarin Van Rossums’s ‘Achtjes rennend rood hondje’ een belangrijke rol speelde. Op vrijdag 12 november wordt het werk ‘Alles dat herinnert, was gister soms later’ groots gepresenteerd door het Ensemble MAE. De première van dit reisverslag betreft persoonlijke gedachten, gevoelens en herinneringen, die diep vanuit de ziel van Van Rossum omhoog zijn gesproten. Klankkunsten als topsport! Piet-Jan van Rossum komt de zelfde dag ook voorbij in het Cineac Sonore programma dat wordt gepresenteerd in één van de filmzalen in de Verkadefabriek. Tenslotte kan er tijdens de Kunst Muziek Route van zondag 14 november het stuk ‘Alle Terre Assenti’ worden geconsumeerd. Componist Piet-Jan van Rossum verklankt in dit stuk de ongrijpbare schoonheid van Venetië. Het werk wordt uitgevoerd door Monica Germino (viool) en Reinier van Houdt (piano), verder begeleid door filmbeelden van Petra van der Schoot. De première van Van Rossum’s ‘All Facing Upwards’ maakt deel uit van het programma dat de percussioniste Yi-Ping Yang ons presenteert in de Verkadefabriek. Ook dit laatste stuk maakt deel uit van de Kunst Muziek Route op zondag.

Luister naar Piet-Jan van Rossums ‘Achtjes Rennend Rood Hondje’ vandaag opgenomen tijdens de f.c. Jongbloed presentatie van de jonge Fontys-conservatoriumstudenten in De Toonzaal.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Plus het hilarische interview met Piet-Jan van Rossum en Peter Adriaansz tijdens onze eerste live-uitzending vanuit de Verkadefabriek op 10 november 2010.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: , ,

Reageer