Ensemble Klang

“Een verfrissend geluid vol dwingende ritmes”, zo wordt Ensemble Klang omschreven in het programmaboekje van November Music. En verfrissend vol dwingende ritmes is het vanmiddag zeer zeker. Klang speelt drie werken, die volstrekt niets met elkaar te maken hebben, maar in sfeer en klank perfect bij elkaar passen. Opvallend ook dat tijdens de uitvoering het beeld een grote rol speelt.

Tijdens het eerste werk, Totem for Den Haag van de Engelse componist Matt Wright uit 2010, staan de musici met hun rug naar de zaal op het podium. Ze kijken naar een groot scherm waar drie platenspelers zijn afgebeeld.  Als de platenspelers gaan draaien, spelen de musici elk hun eigen ritmes op de maat van de ronddraaiende platenspeler.

Dit levert een bont palet aan hortende en stotende geluiden op, waarbij je als bezoeker blijft afvragen welke muzikale aanwijzingen precies in het filmpje verwerkt zijn. Want de muziek varieert weldegelijk, terwijl de platenspelers continu lijken te draaien. Een mooie metafoor is het wel, voor de allesbepalende rol die beelden in onze maatschappij spelen. Eén bezoeker vindt het maar niets en durft na afloop zowaar een paar keer boe te roepen.

In Sacha van de Belgische componist Frank Nuyts, eveneens een nieuw werk, speelt Ensemble Klang live op het podium de soundtrack bij de gelijknamige tekenfilm van de Franse tekenaar Charles Berberian. Het filmpje is licht absurdistisch en gaat over een jonge moeder, een eenzame oude man een een verdwenen kat. De muziek is prikkelend, met invloeden uit vroeg 20e eeuwse muziek en ook jazz.

Klang sluit af met muziek van de Nederlandse componist Peter Adriaansz, Waves 5-7 om precies te zijn. Het betreft hier drie in elkaar overlopende soundscapes waarbij korte felle pulserende tonen geplaatst worden op lange uitdijende klanken. Pianiste Saskia Lankhoorn kruipt bijna in haar openstaande klavier om op de snaren te tokkelen. De muziek is abstract, afstandelijk en vervreemdend. In het tweede deel Waves 6 klinken veel harde, hoge en eigenlijk best irritante klanken. Waves 7 begint laag en melodieus en eindigt wederom in snerpende klanken. Op het scherm speelt geen film, maar de muziek stimuleert dat je als bezoeker je eigen film afdraait in je hoofd.

Tags:

Reageer