Enno Poppe vanavond bij November Music

Nu gaat het tijd worden voor de avondprogrammering, waarin Ensemble MAE samen met de Engelse klankkunstenaar Scanner (Robin Rimbaud) werken van Piet-Jan van Rossum en Scanner zelf gaan uitvoeren. Luister bij ons eerdere portret van Scanner naar het interview dat we vanavond in de uitzending hebben gehad met deze electronica-pionier.

Cappella Amsterdam gaat in de Hervormde Kerk werk van Jo Sporck en Orlando di Lasso laten weerklinken. Ook een componist waarvan vanavond werk te horen zal zijn, is de uit Duitsland afkomstige Enno Poppe, in de pers “een van de grote talenten van de nieuwe muziek” genoemd. Zijn ‘Interzone’ zal worden uitgevoerd door Ensemble Mosaik, Neue Vocalsolisten Stuttgart en Omar Ebrahim. De filmische bijdragen van Anne Quirynen zullen het concert een speciale beleving meegeven. Jazz op het scherpst van de snede zal vanavond komen uit de Toonzaal, met Jeroen van Vliet (piano), Erwin Vann (tenorsaxofoon en elektronica) en Jakob Bro (gitaar en elektronica) met hun project ‘Cycle’. En later op de avond wordt ‘Cycle’ gevolgd door het betere scheurwerk van Dave Douglas met zijn sextet Keystone.

Luister naar Enno Poppe

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Enno Poppe (1969) studeerde compositie bij o.a. Friedrich Goldmann en Gösta Neuwirth aan de Hochschule der Künste in Berlijn. Hij studeerde ook klanksynthese aan de Technische Universiteit van diezelfde stad, algoritmische kompositie aan ZKM in Karlsruhe en verbleef aan de Cité Internationale des Arts in Paris. Zijn werken werden door ensembles als Ensemble Modern en Klangforum Wien gespeeld in Spanje, Frankrijk, Rusland en Oostenrijk. Sinds 1998 is Poppe de artistiek directeur en dirigent van het Ensemble Mosaik, dat zich specialiseert in hedendaagse muziek. Momenteel doceert hij compositie aan de Hanns Eisler Hochschule für Musik in Berlijn.

Voor November Music gaat Poppe zijn ‘Interzone’ uitvoeren. Het spektakelstuk laat ons beelden en liederen ervaren die zijn ontstaan in schemerzones, tussenwerelden, die de werkelijkheid op scherp zetten. Surrealistische klankschilderingen, die bewegen tussen het werk van Partch en Zappa. Het werk is in belangrijke mate gebaseerd op het boek ‘Interzone’ en het ideeëngoed van William S. Burroughs. Ditmaal voor het eerst in Nederland te beleven.

Tags: ,

One Response to “Enno Poppe vanavond bij November Music”

  1. Hugo Vogel zegt:

    Dag aad,
    Zou je ook kunnen aangeven welk deel(audio) van interzone er op deze site staat. En zenden jullie het werk in zijn geheel uit, zoja wanneer.

    gr
    Hugo

Reageer