Dag in de Branding

De 18e editie van Dag in de Branding, Haags festival voor nieuwe muziek, staat in het teken van de opera Rage d’Amours van Rob Zuidam. Rage d’Amours wordt tweemaal uitgevoerd door het Residentie Orkest onder leiding van Otto Tausk. Bovendien werkt Dag in de Branding samen met State-X New Forms, festival voor avant-garde rock, cutting-edge electronics en nu-art. In de avond van zaterdag 11 december krijgt het dagprogramma met Rage d’Amours en Trio Windstreken een vervolg in het Paard van Troje onder het vaandel van State-X New Forms. Een weekend vernieuwende muziek in de breedste zin van het woord!

Rage d’Amours is de eerste opera die de bizarre liefdesgeschiedenis vertelt van Johanna de Waanzinnige (1479-1555), die geen afscheid kon nemen van haar overleden geliefde Philips de Schone en zijn stoffelijk overschot met zich meezeulde door het Spaanse Castilië en Léon. Geregeld liet ze de stoet halt houden, om de kist te openen en haar gemaal te omhelzen en te kussen, hopend op zijn wederopstanding. Johanna bleef aan zijn zijde tot ze werd opgesloten in een kloostertoren. De opera gaat over liefde, dood en necrofilie – over passie en een tragische liefde, die zo onvoorwaardelijk was, dat deze de dood wilde overwinnen.

Rage d’Amours werd geschreven door componist Rob Zuidam. De opera kwam in 2003 tot stand in opdracht van het Boston Symphony Orchestra en ging in 2005 in Europese première tijdens het Holland Festival. Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat Rob Zuidam vanuit de Gemeente Den Haag de Kees van Baaren Prijs 2010 zal ontvangen voor Rage d’Amours. Reden voor de Johan Wagenaar Stichting om het initiatief te nemen tot deze heropvoering door het Residentie Orkest onder leiding van Otto Tausk. De opera wordt op zaterdag 11 december én zondag 12 december opgevoerd in de Dr Anton Philipszaal en is beide dagen gratis toegankelijk op inschrijving.

Alle verdere info: www.dagindebranding.nl

Reageer