Maak 4′33″ (Cage) tot kersthit

Meer dan 32000 Facebookers hebben hun virtuele duimpje al opgestoken bij het idee het befaamde stuk van de Amerikaanse componist John Cage tot “de” kersthit van 2010 te maken. De oproep, die “Cage against the machine” is gedoopt, met een referentie aan een soortgelijke actie vorig jaar toen een nummer van de band Rage Against The Machine een hit werd, werd ook in de Volkskrant al liefdevol besproken.

Met het stuk, dat uit vier minuten en drie-en-dertig seconden “stilte” bestaat, illustreerde Cage de stelling dat stilte de afwezigheid van intentioneel geluid is – terwijl alle geluiden die je hoort als je naar muziek luistert, ook de toevallige en onbedoelde, deel uitmaken van de wereld die je op dat moment hoort. Ik had eens het genoegen om – als vrijwilliger werkzaam bij de Concertzender – een versie van 4′33″ te mogen presenteren; de “stilte” bestond uit een enkel kraakje van de stoel van de presentator, het zachte ruisen van een ventilator in een naastgelegen ruimte, en vanuit de verte het applaus uit de concertzaal van de IJsbreker,  aan de Weesperzijde in Amsterdam. Dat was natuurlijk een “radio-edit” van het meesterwerkje van Cage, maar getuige het YouTube-filmpje hieronder zijn er ook deftige en kollektief beleefde uitvoeringen, over de hele wereld. Als het lukt met dat Facebook-appèl, en laten we daar vurig op hopen, wordt het een Stille Nacht.

NB De orkestversie van 4′33″ die je hierboven ziet, is ooit live op teevee uitgezonden. Behalve de aanwezigen in de zaal waren er dus ook kijkers thuis die hetzelfde – en toch een heel ander – stuk hoorden. En als jij nu door dit embedded filmpje kijkt en luistert onderga je wéér een andere “versie”. Pieker je mee? En oh ja: dat wekkertje!

Tags:

Reageer