Fluitist Koos Verheul overleden

Op vrijdagochtend 8 oktober is in zijn woonplaats Leiden fluitist Koos Verheul overleden. Een jaar geleden werd er kanker bij hem vastgesteld.

Koos Verheul werd geboren op 7 november 1927. Hij is afkomstig uit Boskoop. Hij studeerde bij de fluitist Johan Feltkamp aan het Conservatorium in den Haag. In 1952 en 1953 nam hij deel aan de masterclasses van de Italiaanse fluitist Severino Gazzeloni in Darmstadt, waarbij hem in 1953 de ‘Kranichsteiner Musikpreis’ werd toegekend. In Darmstadt werd zijn belangstelling voor de eigentijdse muziek gewekt, hij zou zich daar zijn levenlang voor inzetten.

In 1956 werd Koos Verheul benoemd als solofluitist in het Residentie Orkest en hij vervulde deze positie met grote inzet tot hij in 1989 met pensioen ging. Koos Verheul had een grote belangstelling en liefde voor de moderne muziek. Er werden zeer vele werken voor hem geschreven en hij bracht vele Nederlandse en buitenlandse composities in première. Hij soleerde dikwijls bij zijn eigen orkest en ook bij andere orkesten zoals het Nederlands Kamer Orkest en de diverse orkesten van de omroep, onder leiding van dirigenten als Pierre Boulez, Bruno Maderna en Hans Zender. Hij maakte deel uit van vele kamermuziekensembles, waaronder het Residentie Blaaskwintet en vormde meer dan vijftig jaar lang een vast fluit-piano duo met pianist Jan van der Meer. Koos Verheul is tot zijn tachtigste jaar blijven optreden. Zijn repertoire was enorm groot. Hij maakte zeer veel bijzondere opnames voor de radio en tevens een groot aantal grammofoonplaten en CD’s.

Koos Verheul was tevens een gedreven docent. Hij was verbonden aan de conservatoria van Tilburg en Amsterdam. Ook na zijn pensionering bleef hij als gastdocent lesgeven aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Behalve een voortreffelijke techniek, een grote dragende toon, een heldere articulatie en ritmische precisie, bracht hij zijn leerlingen, naast het klassieke- kamermuziek- en orkestrepertoire, de liefde voor de Nederlandse en de moderne muziek bij. Dit deed hij zonder ze in een bepaalde stijl te dwingen, hij gaf hij zijn leerlingen de gereedschappen om hun eigen individuele weg te gaan.

Met het overlijden van Koos Verheul, heeft Nederland een buitengewoon musicus verloren, een voorvechter voor de eigentijdse muziek, een bevlogen leraar en een uiterst integer mens.

Eleonore Pameijer, fluitiste
oud-leerling van Koos Verheul aan het Amsterdams Conservatorium

Reageer