Donderdagavondserie

Donderdagavond op Radio 4: de Donderdagavondserie uit het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Dertig concerten met hedendaagse muziek, gespeeld door internationaal vermaarde ensembles. Dit seizoen zijn er maar liefst 36 premières, maar de pareltjes uit de canon van de 20e eeuw ontbreken natuurlijk ook niet. Donderdag 21 oktober een heel bijzonder concert, van een nog jonge Japanse componiste: Misato Mochizuki (1969). Opmerkelijk zijn haar kleurrijke partituren en bijzonder is haar streven om de werkelijkheid achter het zintuiglijk waarneembare hoorbaar te maken in haar composities. In Wise Water (2002) verklankt zij kristallisaties en transformaties van het element water. De inspiratiebron voor Etheric Blueprint (2006) is het element lucht, dat de overgang tussen zichtbaar en onzichtbaar mogelijk maakt. Luister hier naar de opname van het concert dat donderdag 21 oktober werd uitgezonden:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Als opmaat voor Mochizuki’s drieluik vertolkt sho-speelster Mayumi Miyata traditionele Japanse muziek voor bamboe mondorgel. Donderdagavond 21 oktober 2010 op Radio 4. Klik hier om de hele uitzending van 21 oktober terug te horen.

Hier is nog een voorbeeld van het werk van Mochizuki, uit “Silent Circle”:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags:

Reageer