Componiste Margriet Hoenderdos overleden

Op 14 oktober 2010 is componiste Margriet Hoenderdos overleden. Haar website meldt dat op 20 oktober een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden op De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Margriet Hoenderdos werd geboren op 6 mei 1952 in Santpoort. Ze studeerde piano aan het conservatorium in Zwolle bij Thom Bollen, en compositie aan het Amsterdams Conservatorium bij Ton de Leeuw. Tussen 1977 en 1987 gaf ze les aan de Zwolse muziekschool, vanaf 1987 was Margriet Hoenderdos alleen nog werkzaam als componist, vooral van kamermuziek – hoewel niet uitsluitend: July ‘90 is een werk voor orkest dat tijdens de Nederlandse Muziekdagen 1990 werd uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Lucas Vis. De titel July ‘90 was overigens de eerste titel volgens de systematiek die Margriet Hoenderdos nadien consequent zou volgen, door haar composities de maand en het jaar van voltooiïng als titel mee te geven. De compositie Augustus ‘93 voor strijkkwartet is meerdere malen uitgevoerd door het Quator Danel, dat tevens de premiere van het strijksextet Maart ‘98 verzorgde. Verdere belangrijke werken binnen het oeuvre van Margriet Hoenderdos zijn: ‘December ‘91′ voor twee es-klarinetten, Januari ‘94 voor slagwerk, Februari ‘01 voor twee trombones, December ‘03 voor bariton en piano en Maart ‘05 voor trompet. Het werk van deze te jong gestorven componiste is vaak hermetisch, niet gemakkelijk toegankelijk, maar voor wie er in doordringt wel vervuld van een zeer bijzonder, persoonlijk  karakter.

Luisteren (en kijken):

http://www.youtube.com/watch?v=sy-Ie-BNBXA

Reageer