Theo Loevendie 80, vanavond op Radio 4

17 september is Theo Loevendie 80 jaar geworden. Vanavond live op Radio 4 een hommage aan deze grote Nederlandse componist gepresenteerd door Hans Haffmans. Zijn gasten zijn (natuurlijk!) Theo Loevendie en muziekjournalist Hans Hegen. Het hoofdonderdeel van de avond is een concert van Het Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. Zij spelen van Loevendie: Laps, Six Turkish Folk poems, The Liberator (Nederlandse première) en De dag- en nachtegaal

Voor Theo Loevendie is componeren niet muziek schrijven maar muziek máken. Zijn achtergrond als uitvoerend musicus en improvisator is altijd hoorbaar, niet alleen in jazz-gerelateerde stukken als Laps, ook in zijn opera’s en ensemblewerk. Alleen een man van de praktijk slaagt erin om Haydntrekjes op één lijn te krijgen met muzikale principes uit het Midden-Oosten en Afrika.

Die openheid en speelsheid toonde Loevendie ruim dertig jaar geleden al in Six Turkish Folk poems, inmiddels een moderne klassieker. In dezelfde periode componeerde hij muziek bij De nachtegaal, een muzikale versie van Hans Christian Andersens sprookje. Ook zo’n onweerstaanbaar stuk, zeker in de nieuwe, door Kees van Kooten bewerkte versie. In de daaropvolgende drie decennia verloor Loevendie nooit zijn artistieke energie. Tot zijn nieuwste stukken behoort The Liberator uit 2008, een mini-opera over antislavernij-activist William Garrison.

Asko|SchönbergReinbert de Leeuw dirigent, Kees van Kooten verteller, Charlotte Riedijk sopraan, Frans Fiselier bariton, Ira Judkovskaja regie

Reageer