Morton Feldman, Tweede Strijkkwartet

Wie bekend is met het werk van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987) weet dat de muziek van deze ruwe-bolster-blanke-pit-New Yorker heel veel stilte, heel veel ijle klanken, en vooral heel veel verstrijkende tijd bevat. Ook het langst-durende strijkkwartet uit de geschiedenis, voorzover bekend, staat op naam van Feldman. Niet een werk waarvan je dagelijks uitvoeringen kunt horen, dus àls het geprogrammeerd wordt dan is dat op zich al bijzonder. Het befaamde Noorderzon-festival in Groningen durfde het aan, in samenwerking met de Stichting Prime. Het Quartetto d’Archi di Torino (inderdaad, uit Turijn) speelt Feldmans Tweede Strijkkwartet, in de Synagoge aan de Folkingestraat 60 in Groningen. Zondag 22 augustus 2010. Aanvang 13.00 uur, maar het is toegestaan om later binnen te komen en gedurende het concert rustig in en uit te lopen. Al is het natuurlijk wel een mooie uitdaging om de volle 345 minuten zonder kuchen te blijven zitten…

Tags:

Reageer