Ensemble Klang

Onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek is ook dit jaar weer de Night of the Unexpected, in Paradiso in Amsterdam. Een avond vol muzikale verrassingen, onverwachte programma-onderdelen, zelden gehoorde muzieksoorten, bonte contrasten, oude bekenden en indrukwekkende nieuwe ontdekkingen. Vrijdag 10 september is het zover. Een van de onderdelen van het programma is een optreden van het in 2003 opgerichte Nederlandse Ensemble Klang. Dit ensemble speelt muziek van jonge componisten en dan bij voorkeur van het avontuurlijke, weerbarstige, onconventionele soort. Zoals het stuk Narayana’s Cows van Tom Johnson, dat gebaseerd is op een 14e eeuws wiskundig probleem over de groei van een kudde runderen. Johnson baseert de in de minimal music gebruikelijke herhalingen op dit soort complexe mathematische problemen. En dat werkt even grappig als muzikaal: herhaalde akkoorden staan voor koeien en kalveren die zich steeds weer verder voortplanten. Via de website van Ensemble Klang kun je voorbeelden horen van de muziek die ze spelen, zoals dit fragment uit het koeienstuk van Johnson.

Tags:

Reageer